Vanliga frågor om fakturaköp

Vanliga frågor om fakturaköp

Funkar fakturaköp för enskild firma?

Det är inga problem att använda sig av fakturaköp som enskild firma. Vi behöver bara er faktura som underlag.

Fakturaköp - hur fungerar det?

Fakturaköp är att ni säljer en eller flera fakturor till en bank, ett finansinstitut eller ett factoringbolag. När man genomför ett fakturaköp får ni betalt direkt för era fakturor. Era kunder meddelas om att fakturan ska betalas till de som köpt era fakturor. Därefter meddelas ni när fakturorna har betalats av de som genomfört ert fakturaköp.

Hur ska man bokföra fakturaköp?

Om vi har ett exempel där ett företag har genomfört ett fakturaköp med ett värde om 100 000 kr inklusive moms. Man valde att fakturaköpet skulle omfatta 70 % av fakturans värde. Detta innebär att värdet på fakturaköpet var 70 000kr inklusive moms. Avgiften på dessa var först en administrativ avgift då det var första gången detta företag genomförde ett fakturaköp. Denna administrativa avgift låg på 500 kr inklusive moms (moms 100kr). Sedan tillkom även en provision, d.v.s. en procentsats av det totala fakturabeloppet. Denna låg på 3,5 % denna gång vilket ger en provision på 3 500 kr inklusive moms (moms 700 kr).

Det som företaget får inbetalt på sitt konto blir då 66 000 kr, d.v.s. 70 000 – (3500 + 500). Moms bokförs med 800 kr (100 + 700). Resterande del av fakturan ligger kvar som vanligt och behöver inte bokföras om.

Vad kostar fakturaköp?

Ett fakturaköp kostar en procentsats utav ditt fakturabelopp som du önskar lämna för fakturaköp. Hur stor denna procentsats blir beror på hur många fakturor och till vilket belopp ni lämnar för fakturaköp. Samt om ni vill göra ett enstaka fakturaköp eller mer löpande fakturaköp.

Skillnad mellan fakturaköp och fakturabelåning

Många blandar ihop fakturaköp med fakturabelåning. Det är dock skillnad på dessa två. När man pratar om fakturaköp menar man att en eller flera fakturor säljer till ett factoringbolag. Vid fakturabelåning å andra sidan intecknar du dina fakturor hos factoringbolaget. Läs mer om fakturabelåning här.

Varför fakturaköp?

Det finns flera orsaker till att ett företag väljer att vända sig till ett finansbolag för fakturaköp. Det vanligaste är att man vill ha pengarna direkt för att finansiera andra delar av verksamheten. Det kan vara t.ex., löpande kostnader såsom löner, hyra etc., att göra en nyinvestering, ha möjlighet att växa i ett företag i tillväxtfas med mera. Fördelarna är att fakturaköp ger en ökad likviditet, större flexibilitet och ger dig fler möjligheter till investeringar och tillväxt i företaget.

Vi har lång erfarenhet av fakturaköp! 

Våra duktiga medarbetare kan hjälpa dig om du har några fler frågor. 

Vi har lång erfarenhet av fakturaköp! 

Våra duktiga medarbetare kan hjälpa dig om du har några fler frågor.