Vanliga frågor om fakturabelåning

Vanliga frågor om fakturabelåning

Vad är fakturabelåning? 

Vad är fakturabelåning? 

Vid fakturabelåning belånas kundfakturorna upp till en viss procentsats. Dessa fakturor står som säkerhet för lånet.

Hur fungerar fakturabelåning?

Vid en fakturabelåning gör factoringbolaget en kreditbedömning av era kunder som ni önskar belåna. När denna är gjord meddelar vi er i vilken grad ni kan få belåna era kunder. När allt är klart skickar factoringbolaget ut era fakturor till kunderna med information om att de ska betala in fakturan till factoringbolaget. Därefter meddelar factoringbolaget när en faktura blivit inbetald och den processen för fakturabelåning är avslutad.

Vad kostar fakturabelåning?

Vid en fakturabelåning tas en avgift ut som är en procentuell del av fakturabeloppet. Denna avgift varierar bland annat beroende på era kunders kreditbedömning. Det är även avgörande om ni vill belåna enstaka fakturor eller en mer löpande belåning.

Hur bokför jag fakturabelåning?

Här kommer ett exempel på hur du bokför en fakturabelåning.

Vi tar upp en faktura för fakturabelåning med ett värde av 100 000 kr inklusive moms. Belåningen sker för 80 % av fakturans värde, d.v.s. 80 000 kr. Avgiften till factoringbolaget för fakturabelåning är 1250 kr inklusive moms (moms 250 kr).

Vi får in 80 000 – 1250 = 78 750 kr på vårt företagskonto från factoringbolaget.

Ska jag välja fakturabelåning eller fakturaköp?

Detta beror på hur ditt företags situation ser ut och vad du har för behov och mål med din factoring. Skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning är framförallt en juridisk skillnad där man i fakturaköp säljer sina fakturor till ett factoringbolag medan vid en fakturabelåning så pantförskrivs och belånas fakturorna.

En annan skillnad är att på grund av den juridiska skillnaden kan ett fakturaköp göras både med och utan regress medan en fakturabelåning endast går med regress. Det brukar även vara en skillnad på finansieringsgraden där du oftast få en större andel av fakturabeloppet finansierat vid ett fakturaköp än vid en fakturabelåning. 

Vi har lång erfarenhet av fakturabelåning! 

Våra duktiga medarbetare kan hjälpa dig om du har några fler frågor.