Fakturabelåning

Fakturabelåning

Fakturabelåning är ett sätt att långa pengar från ett factoringbolag mot den säkerhet du har i dina kundfakturor. Du får snabbt in rörelsefritt kapital som du kan omsätta i din verksamhet. Ofta får du det så snabbt som inom 24-48 timmar om din fakturabelåning går igenom.

Det kan kännas väldigt länge för vissa företag att ligga ute med pengar under 30, 60 eller 90 dagar. Sen finns alltid risken att den tiden blir ännu längre ifall att din kund inte betalar sin faktura i tid. Detta innebär att ni även får en hel del administrativt arbete med att hantera påminnelseavgifter och eventuella krav.

Den tiden som ni får lägga på att ta hand om kunder som inte betalar i tid kan ni istället lägga på att utveckla er verksamhet. Med fakturabelåning får ni mer tid men även pengar direkt som ni kan använda till er verksamhet.

Ni får med fakturabelåning en förbättrad likviditet och jämnar ut företagets kassaflöde. Med detta säkerställer ni att ni har kapital nästa gång en värdefull investering dyker upp.

Vid fakturabelåning belånas kundfakturorna upp till en viss procentsats som ofta ligger mellan 50 % till 100 % av fakturabeloppet. Fakturorna står som säkerhet för lånet vid fakturabelåning. Den eventuellt resterande delen av fakturabeloppet betalas ut när kunden har betalat.

Utifrån hur stor del av fakturorna som du lämnar för fakturabelåning samt kreditrisken som factoringbolaget bedömer på fakturan sätts hur stor avgiften blir på din fakturabelåning.

Factoringbolag är ofta väldigt duktiga på att se till att kunder betalar pengar. Vilket gör att du kanske kan få betalt för fakturor som du annars inte lyckats kräva in från kunden ned fakturabelåning.

I Sverige är det vanligare att man säljer fakturor istället för att använda sig av fakturabelåning.

Hur går fakturabelåning till?

När ni kommer till oss för att teckna fakturabelåning börjar vi med att teckna ett avtal. Ni får sedan ge oss de fakturor ni vill belåna och vi gör en kreditbedömning av era kunder.

Därefter skickar vi ut fakturorna till era kunder med information om att vi har tagit över dem. I övrigt har fakturan samma information som den hade innan er fakturabelåning.

När vi har godkänt att belåna en faktura kommer vi att direkt betala ut pengarna till er. Därefter följer vi upp att era kunder betalar sina fakturor i tid. Vi meddelar er så snart en inbetalning har skett.

Ibland kan det hända att en fakturamottagare har dålig kreditvärdighet eller återbetalningsförmåga. Vi kan komma fram till att vi inte kommer att godkänna en fakturabelåning på denna faktura och kontaktar då er direkt och informerar er om detta.

Fördelar med fakturabelåning

Rörelsefritt kapital krävs för att ett företag ska snurra. Med fakturabelåning säkerställer man att kapitalet inte är låst i kundfordringar. Din likviditet förbättras med fakturabelåning. Sist så kommer du med belåning av fakturor även vara förberedd för eventuella investeringsmöjligheter men även för att utveckla din verksamhet. Här är några av de främsta fördelarna med fakturabelåning:

 • Flexibilitet – du väljer själv i vilken omfattning du vill lägga upp dina fakturor för fakturabelåning.
 • Vid fakturabelåning får du pengar direkt – du får omgående pengar istället för att behöva vänta 30-90 dagar.
 • Fakturabelåning innebär en engångskostnad – du kan enkelt räkna på den totala kostnaden och du slipper överraskande räntepåslag.
 • Med fakturabelåning slipper du oroa dig för att kunder inte ska betala sina fakturor i tid.
 • Minskad kreditrisk.
 • Sparar tid och kapital som ni annars behövt lägga på administration.
 • Med fakturabelåning får du mer tid att fokusera på din verksamhet.
 • Har företaget t.ex. likviditetsbrist eller är helt nystartat så kan det vara lättare att använda sig av fakturabelåning än att få ett traditionellt företagslån.

Nackdelar med fakturabelåning

Det negativa med fakturabelåning är att det kostar att använda sig av det. Men det gör det med alla typer av finansiering. Ingen bank lånar ut pengar gratis till dig.

Så länge ett företag ser att fakturabelåning kostar mindre än vad det kostar att få problem med likviditeten är det värt det.

När man räknar ut om det är värt med fakturabelåning så får man se bortom de första siffrorna. Ibland kan det vara lätt att räkna att det är värt med fakturabelåning. Du kanske inte kan ta ett projekt utan att få in pengarna direkt. Men det kan även vara mindre tydligt ifall att fakturabelåning lönar sig för dig. Du kanske är ett företag i uppstartsfas eller tillväxtfas och att få pengarna direkt gör att ni kan investera i framtiden. Det kanske inte ger pengar direkt men kommer att löna sig i framtiden.

 • Pengarna direkt
 • Flexibelt
 • Möjlighet till investering
 • Bra cash flow
 • Bättre likviditet

Kostnad för fakturabelåning

Vid fakturabelåning tas en procent av fakturans värde som betalning till factoringbolaget.

Hur stor denna procentsats vid fakturabelåning blir är beroende av fakturans värde, hur stor del av fakturan ni vill belåna samt hur stor risken är för att kunden inte betalar.

Jämfört med ett banklån blir detta en trygghet med fakturabelåning i att du inte behöver oroa dig för räntehöjningar. Du har en fast procentuell kostnad på din fakturabelåning. Denna procentsats ligger vanligen mellan ca 2 och 5 %.

När fakturan förfaller

Vid fakturabelåning kommer kreditrisken att ligga kvar hos dig. Det betyder att om kunden inte betalar sin faktura i tid kommer det att vara ditt ansvar att hantera denna process.

Vi kommer dock att hjälpa dig och arbeta gemensamt för att gå vidare med indrivningsprocessen om du har en fakturabelåning hos oss. Skulle det gå så långt att kunden inte betalar sin faktura trots påminnelser kommer fakturan att lämnas över till inkasso. Även med detta kan vi hjälpa dig.

Välja företag för fakturabelåning

När du bestämt dig för att använda dig av fakturabelåning är det dags att välja ett företag att samarbeta med. Det finns många bolag att välja mellan. Ibland kan det vara svårt att se skillnaderna och varför ett är bättre än det andra.  

Vi har lång erfarenhet från branschen och kan vår sak. För oss är det viktigt att du behåller dina goda kundrelationer även om du väljer fakturabelåning. Därför behandlar vi alltid alla kundkontakter och eventuella betalningsprocesser med största professionalism.

Ett sätt som är lockande att använda för att välja bolag för sin fakturabelåning är att titta på procentsatsen. Det vill säga den avgift du betalar på fakturabeloppet. Detta kan dock vara missvisande då en del företag har andra dolda avgifter som tillkommer till din fakturabelåning.

Vi har lång erfarenhet av fakturabelåning! 

Våra duktiga medarbetare kan hjälpa dig om du har några fler frågor.